Stormyndighet till Uppsala

På torsdagseftermiddagen presenterades det förslag som betyder att Uppsala, från och med nästa år, med största sannolikhet kommer bli huvudort för en ny stormyndighet.

Myndigheten ska ansvara för kontrollen över hela livsmedelskedjan, vilket betyder att Uppsalamyndigheterna Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket upplöses och i framtiden ingår i den nya organisationen.

Vi hör Lena Renström och Birgitta Andersson på SVA, de representerar fackförbunden SACO och ST:

- SVA gör och har gjort ett fullgott arbete, även om man ser i betänkandet att det har kommit kritik. Vi har aldrig haft några sådana anmärkningar. 

- Det finns ingen av Gud given lösning. Omvärlden ändras väldigt mycket, så det är väl rimligt att man kan behöva göra om.

Inom EU har flera länder sedan en tid redan haft en mer samlad kontroll över hela livsmedelkedjan, från jord till bord som det heter.

Här i Sverige har den uppgiften varit utspridd på flera myndigheter, och det är delvis därför som regeringens utredare Gerhard Larsson nu föreslår att en ny myndighet skapas i Uppsala.

Livsmedelssäkerhetsmyndigheten är i dag arbetsnamnet, det är alltså Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och delar av Jordbruksverket som inte längre ska vara tre olika myndigheter, utan en. På så sätt hoppas utredaren att kontrollen över vad vi äter blir effektivare och får tydligare styrning.

Samtidigt föreslås att Fiskeriverket och resten av Jordbruksverket blir till två nya myndigheter med delvis andra uppdrag som förläggs till Jönköping respektive Göteborg. Det blir cirka 200 årsarbeten färre efter de här ombildningarna, och en vinst på cirka 45 miljoner kronor.

Men om den nya stormyndigheten med ansvar för livsmedelkontroll i Uppsala direkt påverkar de anställda här är i nuläget oklart. En som är nöjd med förslaget är Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson:

- För Livsmedelsverket del så lyfts ju alla delar in i den nya myndigheten så just nu ser jag inte att det blir några större konsekevenser, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista