1 av 2
Anna-Lena Söderblom (M).
2 av 2

Splittrat i Östhammar

Bland Östhammars politiker är det i dag blandade känslor efter beskedet i går om att regeringen öppnar upp för nya kärnkraftverk.

Det moderata kommunalrådet Anna-Lena Söderblom tycker regeringen är på rätt väg. Den dagen Forsmark kommer att förnyas lär många jobb skapas i kommunen.

– Om det ska byggas ett nytt kärnkraftverk och ett annat ska fasas ut så blir det naturligtvis en mängd aktiviteter. Men det skapar också möjlighet för forskning och utveckling, inte bara inom kärnenergiområdet, utan även inom de andra energislagen, menar Anna-Lena Söderblom.

Bortåt 1700 personer arbetar i dag vid kärnkraftverket i Forsmark. De flesta, närmare tusen, är anställda av enerigbolaget Vattenfall.

Regeringen gör det nu möjligt för de bolag som äger landets kärnkraftverk att bygga nya anläggningar den dag då de nuvarande gjort sitt.

För Forsmarks del lär det dröja ett tag. De tre reaktorerna kom till under 1980-talets första hälft och har enligt nuvarande beräkningar en hel del år kvar innan det är dags för utfasning.

Tillsammans med småländska Oskarshamn kandiderar Östhammar för att att hand om slutförvaret för uttjänt kärnbränsle senare i år väntas bolaget Svensk Kärnbränslehantering förorda en av kommunerna.

Arno Unge, miljöpartist och kommunstyrelseledamot, tycker inte om att kärnkraften fått ett förnyat förtroende. Och vad det gäller slutförvaret är det tills vidare svårt att fatta något beslut eftersom man med gårdagens besked, enligt Arno Unge, inte har någon aning om hur mycket avfall det skulle kunna tänkas bli.

– Den här regeringens meddelande om att man ska förlänga perioden betyder att man skriver oss på näsan att vi ska ta hand om ytterligare kärnbränsle, oviss mängd, i framtiden. Nu måste jag ta mig ytterligare en funderare hur jag slutligen ska ta ställning till slutförvar i Östhammar, säger Arno Unge (MP), ledamot av Östhammars kommunstyrelse. 

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista