Tvingades till striptease

En man i 30-årsåldern har kartlagt tonårstjejer på Facebook och Bilddagboken och sedan via chat tvingat flera unga tjejer till olika sexuella handlingar framför datorns webbkamera genom att hota dem till livet.

Mannen är i 30-årsåldern och är bosatt i Norduppland, nu sitter han häktad misstänkt för våldtäkt mot barn och omfattande sexuellt tvång.

– Han har kartlagt framförallt tonårstjejer via internet på olika sätt. Det finns mycket information man kan få fram via Facebook eller Bilddagboken. Adresser, namn på anhöriga och annan information. Det här har han sedan utnyttjat när han tagit kontakt med de här tjejerna via chatt och framställt hot om att han ska ge sig på deras anhöriga om dom inte gör som han säger, berättar kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Vad är det han har velat att de ska göra?

– Han har velat att de ska strippa framför webbkamera och utföra andra sexuella handlingar framför kamera.

I mannens dator har man hittat 1 500 olika chatloggar med liknande innehåll där han med hot förmått unga tjejer att utföra olika sexuella handlingar framför webkamera.

– Han är skicklig på att framställa hot som gör att de här flickorna tror att de här hoten kan sättas i verket. Att han vet var de finns och var de bor. I regel hotar han att döda dem, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

En tonårstjej i Västsverige och en i Stockholm har polisanmält mannen och så kallad IP-spårning har lett till mannens bostad. Där har man hittat de här chattkonversationerna sparade i hans dator.

Mannen är också misstänkt för våldtäkt mot barn. Där är polisen mycket förtegen kring omständigheterna men våldtäkten har inte något direkt samband med chattandet, enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Mannen, som själv är förälder till flera barn, har tidigare dömts för liknande brott för flera år sedan. Efter att fallet uppmärksammats i veckan i tv-programmet Efterlyst så har flera nya tips kommit in och polisen misstänker att det här har pågått under flera år.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se