1 av 2
2 av 2
Olle Eriksson mödravårdsöverläkare.

Få kvinnor gör cellprov

Kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer i onödan varje år i Uppsala län trots att landstinget var ett av de första i landet att införa regelbunden provtagning av kvinnor.

En provtagning som förebygger sjukdomen men som många kvinnor inte kommer till när de blir kallade. Olle Eriksson är landstingets mödravårdsöverläkare och är angelägen att detta uppmärksammas.

- En tredjedel av alla kvinnor som inbjuds till cellprovtagning kommer inte.

- Är det bra eller dåligt?

- Det är dåligt. Det rör sig storleksmässigt om ungefär 20- 25 000 kvinnor som löper en ökad risk att själva drabbas av den här sjukdomen.

Livmoderhalscancer som orsakas av ett virus, är den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor i världen. Idag kan unga tjejer vaccineras mot virussjukdomen. Här i Sverige har man lyckats halverat antalet dödsfall i sjukdomen sedan man införde cellprovtagning på 60-talet och ligger tack vare det utanför topplistan på landets vanligaste cancersjukdomarna idag.

85% av kvinnorna bör ta cellprov enligt EU’s rekommendationer. En del landsting klarar det med råge. Uppsala läns landsting däremot har en täckningsggrad långt under rekommendationen, nämligen 69-70%, berättar Olle Eriksson.

- Det kan ha att göra med att vi fram till ganska nyligen haft ett dåligt kallelsebrev. Det har förbättrats nu och vi märker att det blir fler som kommer. Det har varit ett ganska svalt medialt intresse för den här frågan så allt har bara rullat på och tyckts bra. Men det vi ser nu är att deltagandet i screeeningverksamheten i länet är sämst i landet, förklarar han.

En nyligen utkommen studie visar att screeningen minskar risken att insjukna och dö i livmoderhalscancer väsentligt och iom att många kvinnor i länet inte kommer på provtagning innebär det att några kommer att insjukna och dö i onödan berättar Olle Eriksson. Gun Sundberg och Torun Bromé är två Uppsalakvinnor som tagit kallelsen på allvar och därför gått på gynekologisk cellprovtagning men kan förstå varför kvinnor inte kommer iväg för att testa sig.

- Det är väl det att beställa tid. Jag tror att det skulle vara bättre om man fick en tid kanske, säger Gun.

- Man prioriterar inte för man har inte tid. Så försvinner det ur kalendern på något sätt, säger Torun.

Landstinget har nyligen gjort kallelserna, som går ut till kvinnorna, mer välkommnande och hoppas även kunna göra bokningen lättare framöver berättar Olle Eriksson.

- Idealet hade varit att vi erbjöd en bokad tid som var ombokningsbar, gärna på nätet eller via telefon, men just nu har vi inte resurser för att ha den typ utav bokning direkt isamband med inbjudan till cellprovtagning, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Fråga

FAKTA, Livmoderhalscancer

  • Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor i världen.
  • Varje år får en halv miljon kvinnor i världen livmoderhalscancer och mer än en kvarts miljon kvinnor i världen dör av livmoderhalscancer varje år.
  • I Sverige får mellan 400-450 kvinnor livmoderhalscancer varje år och varje år dör mellan 150-160 kvinnor av livmoderhalscancer här i landet.
  • Livmoderhalscancer orsakas huvudsakligen av HPV-virus av typerna 16 och 18.
  • I Uppsala län kallas alla kvinnor från 25 till 59 års ålder till organiserad gynekologisk cellprovskontroll vart tredje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista