"Vanligt bli kontaktad"

Ungdomar kan inte gardera sig fullt ut mot sexuella brott på nätet, det säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen, efter uppgifterna om att flickor ska ha hotats till att strippa.

Hur skyddar du dig eller dina barn på nätet? Kommentera här!

Som Upplandsnytt berättat tidigare så sitter just nu en man i 30-årsåldern från Uppsala häktad för att genom hot tvingat flickor att strippa och utföra sexuella handlingar framför webbkameran.

Åsa Landberg säger att just det här fallet är extremt och ovanligt:

- Jag tycker det var sällsynt vidiriga övergrepp. När man ställs inför att en familjemedlem hotas är det väldigt svårt att veta hur man ska bete sig, och man låter sig bli lurad i fällan. Just att man i detalj blir kartlagd av en okänd är ovanligt, säger hon.

Enligt åklagaren så ska mannen under en tid ha kartlagt unga tjejer på nätet. Han har sett deras bilder och uppgifter på sajterna Facebook och Bilddagboken bland annat. 

Senare, vid kontakt via webbchatt, så ska han ha utnyttjat sina kunskaper om dem och framställt hot om att han ska ge sig på deras anhöriga och dem själva om de inte gör som han säger.

Det han velat då är att de ska strippa och utföra sexuella handlingar framför webbkamera, enligt åklagaren. Åsa Landberg på Rädda Barnen säger att vem som helst kan råka ut för det här.

Och några tjejer i 14-15-årsåldern som vi träffar på stan i Uppsala säger så här om hur de själva agerar på nätet:

- Jag brukar bara chatta med dom som jag känner eller träffa dom på riktigt.

- Om det är någon man inte känner, jag skulle aldrig visa mig i webcam eller göra nåt. Man vet aldrig var dom kan lägga ut det.

Har du blivit kontaktad av någon okänd?

- Ja, en gång.

- Det är ganska vanligt att dom kontaktar en, men man kan ju bara blockera dom.

Att unga tjejer faller offer för män på nätet som vill utnyttja dem på olika sätt är ingen ovanlig företeelse, och det arbetas ständigt med information till både ungdomar och föräldrar om det här. Åsa Landberg på Rädda Barnen igen:

- Tonåringar tar massa risker, och de tar risker även på nätet, även om de vet att det är farligt, säger hon.

Mannen är också misstänkt för våldtäkt mot barn. Men den våldtäkten har inte något direkt samband med chattandet.

Alexander Gagliano
alxander.gagliano@sr.se

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista