Pappersindustrin backar

Pappersindustrin dras med stora förluster, om man jämför med tidigare år. Men oron för jobben i länet är än så länge inte särskilt stor.

Tommy Jansson är Pappers fackordförande på Stora Enso i Skutskär.

- Det finns ju en medvetenhet om att marknaden är väldigt kärv just nu och att det går dåligt. Men de senaste beskeden som jag har fått från ledningen på Skutskär är att vi ska producera det vi kan. Några andra besked har jag inte fått såhär långt, säger Tommy Jansson.

Stora Ensos förlust fjärde kvartalet förra året på nära 840 miljoner kronor var sämre än väntat. Förutom att det är en lägre efterfrågan på pappersföretagens produkter så dras också industrijättarna med jättelika skulder.

Även Holmen presenterade sitt årsbokslut i går. Företaget redovisade visserligen en vinst, men en halverad sådan jämfört med året innan. Samtidigt som Holmen har skulder på 7504 miljoner kronor. Anders Liden är fackförbundet Pappers kassör på Holmen i Hallstavik.

- En viss oro finns det ju så klart. Men nu har vi ju levt under det här ett tag så alla är ju bekanta med tanken. Vi är inne i ett rationaliseringsprogram redan, där 260 tjänster ska bort till 2010, säger Anders Liden.

Förhoppningen är att varsel ska undvikas genom naturliga avgångar och avgångsvederlag.

Med tanke på pappersindustrins dåliga resultat, är du rädd för att programmet kan komma att utökas till átt gälla fler tjänster och rena varsel? 

- Det vill jag inte uttala mig om, det får framtiden visa, säger Anders Liden.

Måna Degerman,
i samarbete med SR Gävleborg
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista