1 av 2
2 av 2

Halkigt värre i Uppsala

Det hala väglaget på gator och trottoarer i Uppland ställer till det, på ortopeden i Uppsala är det fullt upp.  

Hur halt är det hos dig? Kommentera här!

På ortopedmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har det på måndagmorgonen varit ungefär dubbelt så mycket patienter som en normal dag.

– Det vi har märkt är att ovanligt många patienter har halkat utomhus och eventuellt har brutit fotleder och handleder. Vid 11.30 hade vi ovanligt många, berättar sjuksköterskan Maria Jakobsson.

Vad får det för konsekvenser för er?

– Eventuellt måste vi ta in mer personal. Det påverkar många, eftersom man måste förstärka hela vårdkedjan, säger Maria Jakobsson.

En patient som skadat sig i dag är Ann-Catherine Liljeberg från Gimo:

– Jag skulle gå ut på min egen tomt och titta hur fågelautomaten var, men halkade innan jag kom dit. Först inbillade jag mig att jag bara stukat den, men jag har brutit foten.

Bland Uppsalas cylister muttrades det:

– Det är halt och ojämt underlag. Jag har gått mycket mer än jag brukar, så här illa har det inte varit någon dag i vinter, säger Lisbeth Larsson som cyklade från Skolgatan till centralen i Uppsala.  

– Det är ganska halt, och halkan försvinner inte i första laget. Ibland är man förbannad på gubben i kommunhuset, det är många som cyklar i Uppsala och man borde hålla efter bättre. Någon gång borde de lära sig i Uppsala, säger Ola Schubert.  

På kommunen har Mikael Eriksson ansvaret för halkbekämpningen:

– Vi håller cykelbanorna i det skick som är vår uppgift. Vi är nöjda så till vida att funktionen, själva åtgärderna, ligger i fas. Jag har svårt att se varför vi skulle vara missnöjda. På rak arm är det inget jag vet som vi skulle gjort bättre, menar Mikael Eriksson, chef för gatuavdelningen på gatu- och trafikkontoret.

Till Knivsta kommun har många också hört av sig med klagomål om dålig halkbekämpning.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista