Salmonellafall på Enköpingsgård

Ett fall av salmonella har upptäckts på en gård utanför Enköping. Det är Uppsala läns största kalvuppfödare som har drabbbats och det här första fallet i Uppland på minst 20 år.
Just nu görs tester på alla gårdens 600 djur för att undersöka utbredningen i besättningen. Den här formen av salmonella heter salmonella Dublin och det här är första fallet i Uppland på minst 20 år. Rolf Ehnvall är länsveterinär i Uppsala, han tor inte att något smittat kött har kommit ut till affärerna. -Jag uppfattar det som en ganska liten risk, skulle det ha kommit ut någonting och smitta har överförts till människa så skulle vi ha fått information direkt eller via smittskyddsläkaren, säger Rolf Ehnvall. Det var för två veckor sen som en kalv insjuknade och efter att kalven avlivats och obducerat kunde man konstatera att det rörde sig om salmonella. Det är inte den typen av som spreds från en foderfabrik i Norrköping i våras utan den här typen heter Salmonella Dublin. Och det är en ganska svår form av salmonella. Salmonella Dublin har förekommit med något fall om året i framför allt Östergötland och Kalmar län, men i Uppsala län har den inte förekommit på 20 år. Troligtvis kom det till gråden i Enköping via en inköpt kalv. Alla djur som påträffas med smittan måste avlivas och det krävs två tester i följd utan smittade djur för att gården ska få öppna igen. För den drabbade bonden kommer beskedet om salmonella som ett dråpslag och han hoppas nu att inte för många djur har drabbats. -Vi hoppas ju då på att det ska vara begränsat till den här avdelningen där kalven stod. Kontakta reportern: Peter Söderberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".