Klamydiatest via nätet ska få killarna testade

Dom senaste årens ökning av klamydia i länet är fortfarande ett problem. För att förbättra läget vill nu smittskyddsläkaren Staffan Sylvan att landstinget ska göra det enklare att testa sig. Han hoppas snart kunna erbjuda klamydiatest via nätet.

Förra året smittades drygt 1500 personer och landstinget har främst svårt att få unga män att gå och testa sig.

– Det skulle nog erbjudas från och med nästa år och när vi ser hur klamydiatalen har stigit här under senare år så är det klart att det görs ofullständiga insatser och att vi behöver komplettera det, säger Staffan Sylvan. 

Komplementet skulle innebära att landstinget erbjuder upplänningarna en möjlighet att beställa ett klamydiatest via webbsidan klamydia.se. Testet görs hemma och skickas till landstingets labratorium för analys. Vid klamydia kontaktas den smittade och lotsas vidare till en mottagning för behandling. I dag köper fyra landsting den här tjänsten och just nu pågår det diskussioner om även Uppsala län ska göra det.

– Det är min förhoppning att vi ska kunna få till stånd en möjlighet, framförallt för våra unga män, att testa sig för klamydia via en sån här internetbaserad tjänst, säger Staffan Sylvan. 

Sedan början av förra året har sörmlänningarna kunnat få klamydiatest via nätet. Ungefär 2000 test har beställts.

Enligt Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland, är det nästan lika många unga män som unga kvinnor som beställt det här testet. Om man tittar på alla dem som testat sig via länets ungdomsmottagningar så är 15 procent unga män.

– Det talar för att de här testerna vänder sig till rätt riskgrupp som behöver testa sig, men som kanske avstår på grund av att det är svårt att komma till ungdomsmottagningarna som framförallt rekryterar unga flickor, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare i Uppsala län.

Audrey Erath
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista