1 av 2
Roger Hellström, polisinspektör Uppsalapolisen.
2 av 2
Ungdomsrådets Sabrin Abou Eloula och Maher Amaya.

Anmälda brott ökar

Antalet anmälda brott i stadsdelarna Valsätra och Gottsunda i Uppsala ökade kraftigt under förra året. Bland det mest anmärkningsvärda är att misshandel som begås utomhus ökade med hela 75 procent.

Vad tycker du? 

Den satsning som polisen gjort i området under årets sista tre månader visar på en liten förbättring, men fortfarande finns en hel del att göra.

– Enligt den polisiära statistiken så har bland annat våldsbrottsligheten ökat. Det ser vi allvarligt på när det i stort sett ligger stabilt i övriga länet. Det är spritt över olika våldsbrott också, det inte bara en speciell typ av misshandelsfall som ökar, säger polisinspektör Roger Hellström som är den som leder den s.k. Gottsundasatsningen.

Det var en kraftig ökning av brottsanmälningar under de första nio månaderna förra året som ledde till polisens speciella satsning i Gottsunda och Valsätra. Man gick från att vara två poliser till tio i området. Och satsningen, som startade i oktober, har visat på en liten nedbromsning av antalet misshandelsfall och rån. Men ökningen av anmälda brott totalt sett förra året är ändå kraftig, speciellt när det gäller följande brott:

  • Olaga hot - ökade med 40%, från 108 till 151.
  • Misshandel utomhus - ökade med 75%, från 57 till 100.
  • Våldtäktsfallen - nästan en fördubbling, från 9 till 16 fall.

Det här är några exempel ur den ännu inte offentliggjorda polisrapport som Upplandsnytt tagit del av och som summerar brottsläget i de båda stadsdelarna under 2008. Hur reagerar då de som bor i området på siffrorna?

– Jag tycker att det inte är så bra. Man borde ha fler poliser, mer bevakning och mer diskussioner med ungdomarna, säger George Panossian.

– När det händer nånting så pekar alla på att det är invandrare som gjort det. Det tycker jag är hemskt, säger Alan Merdini.

– Vi har sett att polisen kör runt här väldigt ofta, säger Anton Stern.

– Det är bra att de börjat patrullera mer nu så att de håller koll på saker som händer, säger Ludvig von Feilitzen.

Polisrapporten pekar också på att det i dagsläget i området finns ett 20-tal ungdomar i åldrarna 13-20 som ser upp till äldre kriminella män som utnyttjar de yngre till att till exempel gömma narkotika åt dem och springa ärenden. Dessa ungdomar riskerar att senare hamna i grövre kriminalitet, står det i rapporten.

Polisens särskilda satsning i området har precis fått klartecken på att få fortsätta till slutet av september, och dessutom så har det nyligen också bildats ett särskilt ungdomsråd för att komma närmare ungdomar i Valsätra och Gottsunda. Sabrin Abou Eloula och Maher Amaya är med i Ungdomsrådet:

– Det finns många trevliga poliser men det finns också många otrevliga poliser som man inte alls gillar och som man blivit dåligt behandlad av. Men det är bra att vi nu har ett ungdomsråd så att vi kommer närmare polisen, säger Maher Amaya.

– Vi försöker se till att Gottsunda får ett bra rykte. Och vi kommer också närmare polisen, vi får bättre kontakt och relation med dem, säger Sabrin Abou Eloula.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista