Värmen drabbar äldre

Det varma vädret kommer att fortsätta i minst en vecka till. Det råder eldningsförbud och tågtrafiken drabbas av förseningar.
På länets äldreboenden lider många gamla av hettan och personalen får jobba extra hårt. - Det märks att de blir trötta och dåsiga, men vi försöker vätska upp dem så gott vi kan, säger Siv Wesman som är vårdbiträde på Karl-Johansgården i Uppsala. Enligt jourhavande metrolog på SMHI kommer värmen hålla i sig minst en vecka till, men att att tala om någon värmebölja är fortfarande för tidigt även om det har varit mycket varmt i flera dagar. På några håll i landet har det till och med varit så kallade tropiska nätter. Det betyder att temperaturen aldrig gått under 20 grader under ett dygn. Det har det ännu inte gjort i Uppland men som varmast har det mätts upp 18 grader längs kusten vid Örskär. Gamlingarna på Carl Johannesgården tycker att det är jobbigt med värmen, men säger att de får god hjälp av personalen. - Det är allt för mycket av det goda, det är lite för varmt, säger Vivianne Schinkler 74 år. Värmen orsakar också problem på andra områden. Bland annat riskerar tågtrafiken i Mälardalen att försenas när värmen gör får rälsen att utvidgas, så kallade solkurvor. Det råder eldningsförbud i hela länet men än så länge har brandkåren varit förskonad från skogsbränder. Risken är som störst när det är åskväder. Bränderna är svåra att upptäcka och eftersom de ofta ligger och pyr några dar innan de tar fart ordentligt. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".