Polisen kräver satsning

Polisen i Uppsala vill nu att kommunen satsar extra resurser på dom unga i Gottsunda och Valsätra i Uppsala.

Som Upplandsnytt kunde berätta tidigare framgår det i en rapport av polisen bland annat att antalet anmälda våldsbrott har ökat stort under det senaste året.

Länspolismästare Erik Steen berättar vad polisen vill ha:

- Fältassistenter på plats på kvällar och helger, vilket för närvarande inte är så vanligt. Vi önskar också att kommunen skulle kunna göra så tidiga ingripanden som möjligt när det gäller tvångsvård av unga och missbrukare, och att vi gemensamt engagerar oss för att nå ungdomar mer, säger han.

Polisen i Uppsala har sedan ett tag tillbaka satsat extra i just Gottsunda och vill nu att kommunen gör det samma. I en rapport från polisen framgår att brottsligheten ökat stort i Gottsunda och Valsätra sista året, även om utvecklingen bromsade in sista kvartalet 2008.

För att inte den negativa trenden ska fortsätta krävs nu insatser, och det behövs samverkan för att minska kriminaliten och för att förhindra att unga dras in i brottslighet menar polisen

Anders Aronsson är folkpartist och ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun. Enligt honom blir det inga mer pengar till området, kommunen satsar redan i Gottsunda säger han.

Men har ser positivt på samverkan och på polisens satsning och menar att det går att göra mycket utan nya pengar. När det gäller omhändertaganden så har man lagar att följa säger han, men menar också att kommunen ser över vad som kan göras. Platser där unga kan göra sina röster hörda är viktiga menar han. När det gäller fältassistenter är det mer en schemafråga säger han:

- Det finns folk som jobbar på fältet och det är något som vi nu tittar på. När det gäller brottsförebyggande insatser och alkohol- och narkotikaförebyggande är det också något som pågår och som man ständigt arbetar med att förbättra, säger han.

Så kommunen kommer arbeta mer effektivt men inom samma budgetram?

- Det är läget i första hand ja, men vi ser positivt på samarbetet med polisen, vi har en gemensam uppgift att förbättra situationen, säger Anders Aronsson 

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista