Bank rånades i Österbybruk

Handelsbanken i Österbybruk rånades vid lunchtid idag. Enligt polisen utfördes rånet av två män i 25 till 30-årsåldern. Kjell Östervall hotades av en rånare med något pistolliknande. -Jag kände dödsångest. Jag väntade bara på skottet.
Klockan var halv ett när en engelsktalande man steg in på Handelsbankens kontor i Österbybruk: han bad om att få växla en Euro-sedel. Bara en kort stund senare steg ytterligare en man in, och då drog de bägge männen fram varsin pistol. De satte pistolerna mot personalens huvuden, tejpade deras kroppar så de inte kunde röra sig och tog sedan med sig flera lådor med pengar. På vägen ut mötte dom en kund och det uppstod bråk och kunden fick ett jack i huvudet, men inte en allvarlig skada. Efter rånet försvann den ena av rånarna i en vit Opel Corsa. Den andra sprang till skogs och polisen jagar honom nu bland annat med hjälp av spårhund. -Det är två rånare som lämnat platsen, den ena i en personbil som anträffats efter väg 290 mot Uppsala, den andra tycks ha tagit sig härifrån till fots, troligen finns han i skogen sydväst om Österbybruk, säger Fritz Wahlund, närpolis från Tierp. I skogen spårar polisen nu med hund, och det är färska spår de hittat vilket ökar chanserna att få fast rånaren. Man har också hittat en jacka, en sko och mynt. Kjell Östervall blev vittne till rånet: -Jag såg en av killarna komma ut och springer fram till rånarbilen, jag går efter och undrar vad som hänt. Han har något puistolliknande som han höjer mot mig. "Passa dig, jag skjuter" eller något sånt säger han. Jag väntade på ett skott, berättar Kjell Östervall. Det är bara två veckor sen samma bank utsattes för ett rånförsök, även då av två män. Den gången misslyckades rånarna eftersom innerdörren till banken var låst och dom två maskerade männen lyckades inte ens ta sig in i banken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".