Nedskärningar i Tierp

Kommunfullmäktige i Tierp klubbade på tisdagen genom en besparing på 6,5 miljoner kronor.

Det innebär att alla kommunens områden kommer få en minskad budget med 0,7 procent. Det är dom minskade skatteintäkterna under 2009 som ligger bakom besparingen.

Men moderaterna är kritiska, de ville istället spara in mer på vissa områden, exempel kultur och fritid, för att istället kunna låta skola och omsorg ha kvar mer:

- Den här beräkningsmodellen, med osthyveln, slår oerhört fel på personaltäta områden, det vill säga skola och omsorg, medan enheter med andra stora intäkter än de skattebidrag vi går in med, blir gynnsamt fördelade i majoritetens förslag, säger Daniel Blomstedt, gruppledare för moderaterna Tierp.

Bengt-Olov Eriksson, socialdemokratiskt finanskommunalråd försvarar beslutet:

- De är trots allt runt 80 procent av budgeten som går till vård, skola och omsorg. Kultur- och fritidssektorn är också viktig, men man ska vara medveten om att det är en rätt liten del av budgeten totalt som går till den sektorn.

Hur mycket kommer Tierpsborna märka av besparingarna?

- Jag hoppas man inte kommer märka särskilt mycket av dom alls, säger Bengt-Olov Eriksson.

Upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".