Maher Amaya brukar vara i Gottsunda centrum

Kriminella lockar unga

I stadsdelarna Valsätra och Gottsunda i Uppsala finns det i dag ett antal personer som är medlemmar i kriminella nätverk.

Det här framgår av den nya polisrapport som Upplandsnytt tagit del av. Tidigare berättade vi om att brotten i området ökade kraftigt förra året. Ett sätt att förhindra rekryteringen till de kriminella nätverken är att försöka få bättre kontakt med ungdomar i området, det säger Roger Hellström på Uppsalapolisen:

- De äldre kriminellt aktiva fungerar för vissa yngre som någon typ av ledstjärnor och ledargestalter. Dom påverkar de här yngre väldigt negativt, säger Roger Hellström.

I dagsläget finns det ett kriminellt nätverk i stadsdelarna Valsätra och Gottsunda, ett nätverk med personer som enbart försörjer sig genom att begå brott. Polisen konstaterar att nätverkets medlemmar är förebilder för många av ungdomarna i området och att de har lätt att rekrytera nya unga personer till en kriminell livsstil och till mer organiserad brottslighet.

Som vi kunde berätta tidigare så har polisen identifierat ett 20-tal unga i åldrarna 13-20 som vistas vid Gottsunda centrum på kvällarna och som ser upp till de äldre personerna. En av dem som brukar hänga vid köpcentret är Maher Amaya, men han menar att det inte är någon fara för honom:

- Jag brukar vara med i centrum och sitta med äldre. Jag ser upp till dom för respektens skull och inte för något annat.

Hur ser du på att polisen identifierar dom som hänger och ser upp till dom?

- Jag har ingen aning. Jag har frågot dom flera gånger och dom säger dom att mitt umgänge inte är bra.

Du ser ingen fara som polisen ser med det?

- Nej, jag tar min egen väg, jag bestämmer själv vad jag ska göra och inte göra, säger Maher Amaya.

En del av de ungdomar som ännu inte hamnat i grov kriminalitet utnyttjas av de äldre till olika saker. Ungdomarna blir i många fall då skyldiga pengar, något som gör att de kan hamna i beroendeställning.

De senaste månaderna, när en del av ledarna för det kriminella nätverket varit frihetsberövade för olika brott, så har polisen märkt att det blivit lättare att få kontakt med ungdomar, men så fort de äldre kommit ut igen, så har det genast blivit svårare.

- Vi ser ju fortfarande vilken enorm kraft dom har ledstjärnorna har på ungdomarna, så det är svårt att kontra där, säger Roger Helström på Uppsalapolisen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".