Kritik mot vaccinreklam

Nästa år blir det gratis för alla flickor i årskurs fem och sex att vaccinera sig mot viruset som ger livmoderhalscancer. 
Karin Bondestam, läkare på ungdomsmottagningen i Uppsala är kritisk till de massiva reklam- kampanjerna som hon tycker är aningen skrämmande.

Karin Bondestam, läkare på ungdomsmottagningen i Uppsala är kritisk till de massiva reklamkampanjerna som hon tycker är aningen skrämmande.

-Vi funkar ju så att står det plötsligt farligt farligt om någonting, och särskilt cancer som alla vet är farligt, så får man ju en känsla av att det är jättevanligt. I annonskampanjerna är det mycket bilder på väldigt unga kvinnor. Då blir kopplingen, för vem som helst, att unga kvinnor för livmoderhalscancer, men det är inte riktigt så det ser ut för det är inte unga kvinnor som får livmoderhalscancer, säger Karin Bondestam.

Upplänningarna verkar ha en stor oro för sjukdomen, länet ligger på andraplats i landet för sålda vaccindoser. Sprutan  bör tas innan sexdebuten. Ute på gator och torg i Uppsala är det många unga tjejer som noterat reklamen.

-Varje gång man ser reklamen så tänker man till. De snackar om siffror på hur vanligt det är, säger en tjej.

-Jag har ju tänkt på att ta det men det har inte blivit någonting än. Jag vill inte ha livmoderhalscancer, säger en annan tjej.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".