Lönerna inställda i Uppsala Basket

En akut ekonomisk kris för Uppsala Basket har gjort att löner inte kunnat betalas ut till vare sig spelare eller personal. Klubben, som kämpar i toppen av Basketligan, fick helt ställa in löneutbetalningarna för januari, och en del anställda har heller inte fått lön för december månad.

Vad tycker du om den ekonomiska krisen i Uppsala Basket?

– Decemberlönen för vissa har inte kunnat betalas ut. När det gäller januarilönen så gäller det alla anställda. Det rör sig om ett 20-tal personer inklusive spelare, coacher och funktionärer, säger Uppsala Baskets ordförande Anders Wallin och fortsätter:

– Det är finanskrisen som gjort att sponsringsunderlaget har vikt ganska drastiskt. Det är en erfarenhet som inte bara vi har, utan också kollegor i ligan, säger Anders Wallin.

Uppsala Baskets akuta ekonomiska situation blev ett faktum mitt i en säsong som sportsligt sett är den bästa för klubben på många år. Laget ligger trea och har de två framförvarande lagen inom räckhåll, Solna och Norrköping.

Men ekonomiskt har det varit kärvt de senaste månaderna. Decemberlönen har delar av personalen ännu inte fått, och januarilönen har alltså varken spelare eller övrig personal fått ut. Men en lösning är nu nådd, säger Anders Wallin, även om han inte vill tala om hur klubben fått fram pengarna:

– Hur lösningen ser ut är en intern fråga. Men pengarna kommer att kunna betalas ut under den här veckan, säger Anders Wallin.

Huruvida lösningen har nåtts med hjälp av it-miljardären Niklas Zennström vill Anders Wallin inte berätta men han bekräftar att klubben fortfarande har god kontakt med Niklas Zennström. Zennström växte upp i Uppsala och har tidigare hjälpt klubben.

Uppsala Baskets ekonomiska bekymmer kommer i dagen samtidigt som klubben planerar att värva tillbaka förre Uppsalaspelaren Fredrik Jönzén. Hur går det ihop?

– Ett sådant namn som Fredrik Jönzén är en del personer beredda att sponsra i en särskild finansiering, de sponsrar just det projektet.

Hur kommer ni att klara resten av säsongen?

– Jag bedömer att vi inte har några problem att klara säsongen, säger Anders Wallin, ordförande för Uppsala Basket.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".