1 av 2
Camilla Olsson, kommunal företagslots i Östhammar.
2 av 2
Roland Lindgren

Företag ska lotsas i Östhammar

Östhammars kommun vill öka antalet företag. Med en ny företagslots hoppas man kunna vägleda företagarna rätt i den kommunala byråkratin. 

Näringsidkarna, som många gånger haft en frostig syn på kommunen, tycker den nya given är bra, enligt företagslotsen själv. 

– Jag kan förklara för företagaren hur kommunen arbetar och hur det går till, så de vet hur ärendena hanteras. Det är kanske där det brustit tidigare, säger företagslotsen Camilla Olsson.

En företagare kan i vissa fall behöva en hel radda tillstånd från olika kommunala nämnder för att få driva sin verksamhet. Ibland har företagarnas iver kommit på kollisionskurs med byråkrati och handläggningstider på kommunkontoret.

– Företagarna börjar till exempel med ett byggärende i byggnadsnämnden. När de fått tillstånd för det så kanske de ska göra restaurangverksamhet däri och då måste man ha tillstånd från livsmedelsinspektörerna. Nu kan man istället vända sig till mig så hjälper jag till att starta flera ärenden samtidigt, berättar Camilla Olsson.
– Vi har tyckt att det har varit för långdraget, tagit alldeles för lång tid innan kommunen kommit till verkliga resultat.

Har kommunen till och med varit bromsklots i vissa fall?

– Det finns säkert fall man kan betrakta på det sättet, ja.

Alunda, Gimo, Österbybruk, Öregrund och Östhammar - sammanlagt finns över 2000 aktiva företag - de flesta med en eller en handfull anställda.

På kommunen strävar man efter att få fler att starta eget och få redan etablerade bolag att flytta till trakten. Med kommunens nya serviceinriktade anda tror företagföreningens Roland Lindgren att chanserna för fler företag är goda.

– Utan en bra kontakt med näringslivet så blir inte Östhammars kommun vinnare bland kommunerna. Ska man få etableringar måste man vara smidig och lätt, säger Roland Lindgren.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".