Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolbeslut skjuts upp

Nedläggningshotade Brantingsskolan i Uppsala får vara kvar, åtminstone ett tag framöver. Det är kärnan i det beslut som Barn- och ungdomsnämnden fattade på torsdagseftermiddagen.

Vad tycker du om dagens beslut? Kommentera nyheten här.

Det blir ingen nedläggning, i stället ska Brantingsskolans verksamhet samorganiseras med Heidenstamsskolan från och med höstterminen i år, och Brantingsskolan ska fungera som evakueringsskola medan Heidenstam renoveras under hela nästa läsår.

Folkpartisten Anna Widén, 1:a vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, som sa nej till en nedläggning av skolan, är nöjd med dagens uppgörelse.

- Eleverna på Brantingsskolan kommer att kunna gå kvar på sin skola och det är jag väldigt glad för.

Folkpartiet sa nej till tjänstemännens förslag om att lägga ned skolan, eftersom man inte tyckte att det var långsiktigt.

Hur långsiktigt är det att skjuta upp beslutet i två år?

- Nu har vi ett utredningsförslag på vad Brantingsskolan ska användas till i framtiden. Den utredningen ska göras om max två år och där tycker jag att vi har en långsiktighet, säger Anna Widén.

Kommunalrådet och ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, Cecilia Forrs (M), beskriver vitsen med att skjuta upp nedläggningsbeslutet såhär:

- Det har funnits en oro för att skolan ska komma att behövas igen inom väldigt kort tid. Lokalberedningsgruppen ser inte det behovet, men nu finns den oron och det innebär då att vi har två år på oss att se om det skulle bli på det sättet.

Förslaget om en nedläggning av Brantingsskolan möttes av häftiga protester från elever och föräldrar och i förra veckan blev det klart att Folkpartiet inte tänkte gå med på någon nedläggning.

Att nu skjuta upp beslutet om Brantingsskolan är alltså en kompromiss och ett sätt att enas för alliansen, som är splittrade i frågan.

Moderaterna ville genom en nedläggning av Brantingsskolan spara in på lokalkostnader och lägga pengarna på lärare och undervisning i stället. Men enligt Cecilia Forss förlorar man inga pengar på dagens beslut.

- De två första åren är det exakt samma ekonomiska effekt, som med det första förslaget, säger hon. 

Cecilia Forrs vill inte spekulera i vad som kan komma att hända med Brantingsskolan efter årsskiftet 2010-2011. Anna Widén säger såhär om Brantingsskolans framtid på lång sikt.

- Vad utredningen kommer att komma fram till om två år kan jag inte uttala mig om, men jag och Folkpartiet tror att det kommer att behövas en skola i området även i framtiden.  

Fler skolor berörs av de beslut som fattades på Barn- och ungdomsnämndens möte på torsdagen. Det blir ingen nedläggning av Sverkerskolan, som tidigare föreslagits.

Däremot blev det ett beslut om att flytta Valsätra- och Bruneskolans särskoleverksamhet, men man öppnar upp för en mer individuell prövning.

- Vi poängterar den individuella hänsynen och att det inte blir ett kollektivt beslut om att nu måste alla ryckas upp och flytta. Man kommer att diskutera med varje familj om hur man ska lösa det på bästa sätt, säger Cecilia Forss.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".