"Vi ska driva på"

Landshövding Anders Björck har utsetts till ny varselsamordnare i Uppsala län. Tillsammans med Regionförbundets styrelseordförande Arne Sandemo, ska han ta ett samlat grepp om jobben i länet. 

Varslen duggar tätt i länet och i går fick Uppsala län, som sista län i landet, två egna varselsamordnare: Regionförbundets styrelseordförande Arne Sandemo och landshövding Anders Björck.

Såhär säger Anders Björck om uppdraget:

- Det innebär att man ska försöka ta ett samlat grepp om de här problemen. Vi ska försöka hitta lösningar, driva på och uppmuntra. Ja, göra allt för att jobben ska komma tillbaka och fler jobb ska skapas. Samtidigt ska vi komma ihåg att Uppsala län har Sveriges lägsta arbetslöshet, av 21 län är vi alltså bäst i landet.  

Vad kan ni till exempel göra för de personer som varslades från Atlas Copco under torsdagen?

- Vi får se om det finns några alternativa jobb där, se till så att arbetsmarknaden i den mån det är möjligt suger upp dem. I norra Uppland jobbar vi ju febrilt med flera saker. Det ena är att öppna Dannemora gruva och vi ska förbättra järnvägen ner till Hargshamn.  

Anders Björck sätter även hoppet till en eventuell lagring av kärnbränsle i länet.

- Vi hoppas ju på att få lagringen av kärnavfall till oss och inte till Kalmar län, det skulle ge många, många hundra jobb i den delen av länet, säger han.  

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".