Kommunanställda sägs upp

35 anställda på Uppsala kommun riskerar nu att sägas upp sedan kommunen förlorat alla kontrakt om hämtning av hushållssopor.
All hämtning av Uppsalas hushållssopor ska i fortsättningen utföras av privata entreprenörer. Samtidigt rasar facken över att de inte fått vara med i upphandlingsprocessen och hotar med skadestånd på 100 000-tals kronor. - Det ska märkas i kommunen att man inte fullföljt det man är skyldig till, det är ett brott man begått, säger Therése Kaas, ombudsman på fackförbundet Kommunal. Drygt 50 procent av Uppsalas hushållssopor har de senaste åren hanterats av kommunens egen enhet, Renhållarna, men i den senaste upphandlingen för de närmaste fem åren så förlorade Renhållarna alla sina kontrakt. Det betyder att en stor del av Renhållarna avvecklas, maskinparken ska bort och 35 personer riskerar att sägas upp och kastas ut i arbetslöshet. - Om vi inte hittar andra arbeten åt de här personerna så kan det ytters handla om att de sägs upp, säger Ulla Holmgren som är produktionsdirektör på Uppsala kommun: Kommunens tidigare princip att aldrig säga upp personal utan alltid erbjuda ersättningsjobb håller allt mer på att luckras upp. - Det är bedrövligt att behöva sitta idag, 2003, med uppsägningar i Uppsala kommun, säger en upprörd Therése Kaas. Fackförbunden säger att de inte alls fått vara med i upphandlingsprocessen på det sätt som lagen kräver. Kommunal tänker alltså kräva ett sexsiffrigt belopp i skadestånd, detsamma tänker SKTF göra, och eventuellt kommer också Saco och fackförbundet Ledarna att kräva skadestånd. På Uppsala kommun vill ingen av enheterna ta på sig ansvaret för bristande information till facken. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".