Polskt kidnappningsfall utspelades i Uppsala

En serie händelser rörande ett misstänkt kidnappningsfall i Polen har de senaste dagarna till vissa delar utspelat sig även i Uppsala. I polska medier har fallet uppmärksammats en hel del. En man i 50-årsåldern ska enligt polska medier ha tagit med sig sin 15-åriga styvdotter till Sverige och Uppsala, mot hennes vilja.

Polsk tv och flera tidningar har de senaste dagarna rapporterat om en man i 50-årsåldern, en misstänkt pedofil. Enligt uppgift i tidningen Fakt, en av de största polska tabloidtidningarna, har mannen tidigare gjort sig skyldig till att bland annat spela in filmer med unga flickor, ibland så unga som 13 och 14 år.

Tidningen har i den senaste artikeln intervjuat en 15-årig flickas mamma. Hon påstår att mannen, som ska vara hennes sambo, tagit hennes dotter med sig till Sverige och Uppsala, mot flickans vilja. Anhöriga i Sverige ska då ha larmat polisen här.

- Enligt anhöriga ska mannen ha tvingat en 15-årig flicka att följa med honom till Sverige och sedan hålla henne inlåst i en lägenhet i Uppsala, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Vad gjorde ni då?

- Vid undersökning kunde vi anträffa både mannen och flickan i förrgår. Mannen greps, blev anhållen efter förhör och har i dag släppts. Det finns nämligen i nuläget inget som tyder på att det förekommit något brott. Händelsen har däremot uppmärksammats av polska medier eftersom det enlgit tidningsuppgifter där görs gällande att mannen möjligen skulle kunna misstänkas för något brott där, säger Nordström.

Gäller det sexuellt brott mot minderåriga?

- Ja, det är riktigt.

Mannen släpptes efter att flickan sagt till polisen här att hon följt med honom frivilligt, säger Christer Nordström. Men hon har i alla fall nu tagits omhand av sociala myndigheter.

Uppsalapolisen får nu förbereda sig på en anstormning från polska medier, som annonserat att de tänker komma till Sverige tillsammans med flickans mamma. Christer Nordström har nämligen blivit kontaktad av en tv-kanal och två olika tidningar som sagt att de kommer hit nu på måndag för att följa upp händelserna i den här historien.

- Det är både polsk tv och någon tidning som anmält att de tänker komma hit och ställa frågor om detta ärende.

Hur planerar ni att ta emot polsk media när de kommer hit och vill ställa frågor?

- De har mitt telefonnummer och är välkomna att ringa när de befinner sig här.

Har polsk polis kontaktat er om den här mannen?

- Nej, det har de inte, säger Christer Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".