Håkan Anstrén från Uppsala kommun på plats vid Eriksbergsskolan

Ny brand i Uppsalaskola

En lektionssal i Eriksbergsskolan i Uppsala förstördes och hela den delen av skolan rökskadades natten till lördagen i en kraftig brand. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Under lördagen genomförde Uppsalapolisen en teknisk undersökningen på platsen, och allt tyder på att branden var anlagd.  

Branden började i ett klassrum på bottenplan, och räddningstjänsten kunde begränsa branden till salen. Den kraftiga rökutvecklingen gjorde däremot att stora delar av övriga byggnaden rökskadades.

Branden misstänks vara anlagd eftersom polisen hittat ett öppet vädringsfönster på skolans baksida och man tror att det finns flera brandhärdar. 

Larmet kom från förbipasserande som såg rök stiga från takfoten och om inte personen slagit larm hade förödelsen antagligen blivit betydligt mer omfattande.

Lisa Wolf är rektor på Eriksbergsskolan:

- Jag tycker det är bedrövligt, att trots att vi går ut med mycket information till våra föräldrar så får vi inte kontroll på sånt här, säger hon.

Vad gör ni nu?
- Det är lov kommande vecka och jag har redan satt igång och planerat, vaktmästarna kommer att ta hand om det som behöver målas, det är i huvudsak i ett klassum, och vi räknar med att kunna lufta ut det som blivit rökfyllt.

Kan man uppskatta några kostnader?
- Jag har inte fått någon uppfattning om skadans kostnad, men det är ju en del fönsterrutor, och det är tusentals kronor bara som fönsterrutorna kostar, säger Lisa Wolf.

I juni 2007 brann det i en tvåvåningsbyggnad för slöjd och hemkunskap. Den förundersökningen lades ned i brist på bevis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".