Starkt gift i svenskt kycklingkött

Livsmedelsverket har hittat ett starkt giftigt antibiotikum, narasin, i svenskt kycklingkött. Ett par milligram av giftet räcker för att döda en häst.
I broileruppfödning används narasin för att bekämpa parasiter i kycklingarnas tarmar, små mängder blandas med fodret. Trots att halterna av narasin som verket har hittat i kycklingköttet är tusen gånger högre än vårens larm om narasin i ägg har det inte gått ut med provresultaten, skriver Svenska Dagbladet. I Sverige är det inte tillåtet att ge narasin till värphöns. Men prover har visat att giftet förekommer i svenska ägg. Det slog Livsmedelsverket larm om i våras. Däremot har verket inte rapporterat att det på senare år också har hittat mycket högre halter av samma gift i vanlig svensk broiler. Testmetoden som används på kött kan endast upptäcka halter som är tusen gånger större än den som används för ägganalyser. Det finns ingen gräns angiven för kycklingkött, men uppfödarna ska sluta ge kycklingarna medicinen fem dagar innan de slaktas för att alla rester ska hinna försvinna. - Därför har vi nöjt oss med en högre detektionsgräns för kött än för ägg, säger Ingrid Nordlander på Livsmedelsverket. Varje år matas svenska slaktkycklingar med tio ton narasin mot parasiter i kycklingarnas tarmar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".