Gruva hopp för varslade

De nordupplänningar som mist sina arbeten i sviterna av lågkonjunkturen kan ha goda möjligheter att få jobb när Dannemora gruva återupptar sin verksamhet.

Så sent som i torsdags varslades 80 man på Atlas Copco i Tierp.

Staffan Bennerdt, VD på Dannemora Mineral, räknar med rekrytera över 100 man i slutet av året.

- Det förefaller ju vara troligt att säkert ett stort antal av dom som varslats på Atlas Copco, borde ha en erfarenhet som skulle kunna passa.

På bara några månader har en mängd jobb försvunnit norduppland, bara på Atlas Copco i Tierps har sammanlagt 160 man varslats om uppsägning på kort tid.

Många sätter nu sitt hopp till den planerade järnmalmsbrytningen i Dannemora. Där kommer det framförallt behövas folk som kan köra allt från dumprar till last- och borrmaskiner. Dannemora Mineral kommer i första hand rekrytera lokalt och kommer ordna med utbildning om det behövs.

- Det handlar i oerhört hög grad om att vara fordonsförare, och sen behövs personal i vårt förädlingsverk, säger Staffan Bennerdt.

I veckan inleddes de första provborrningarna. Tycker de tilltänkta kunderna att järnmalmen håller måttet kan en finansieringslösning bli klar framåt hösten. Målet är att gruvan ska starta på allvar under 2010.

- För att ha personal på plats så måste vi sannolikt påbörja våra rektryteringsansträngningar innan slutet på det här året.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".