Inga bröllop på ett tag för de nya prästerna.

Nya präster får inte viga

De som i vår blir färdiga präster i Uppsala och Lund kommer inte ha rätt att viga.

Anledningen är den nya könsneutrala äktenskapslag som riksdagen väntas fatta beslut om inom kort, och som Svenska kyrkan ännu inte tagit ställning till.

För många av de blivande prästerna kom beskedet som en chock:

- Man trodde först att man hörde fel, det kändes konstigt och man blev lite snopen och ledsen på något sätt, säger blivande prästen Monica Ivarsson.

Det var efter jul som de 23 blivande prästerna vid Pastoralinstitutet i Lund och de 42 i Uppsala fick beskedet att de inte skulle ha rätt att viga som färdiga präster.

Anledningen är alltså den nya äktenskapslag som är på gång i vår och som jämställer homosexuella par med man och kvinna. Men Svenska kyrkan har ännu inte bestämt sig för om man med den nya lagstiftningen vill behålla vigselrätten, det beslutet tas först på höstens kyrkomöte.

Idag verksamma präster får behålla vigselrätten ytterligare ett år, men för de nyutexaminerade blir det alltså inga vigslar förrän kyrkan bestämt sig:

- Det är ju lätt att det blir ett a- och b-lag, att vi inte betraktas som riktiga präster fast att vi är det.  

Men blivande prästen Monica Ivarsson, som ska jobba som pastorsadjunkt i Oskarström utanför Halmstad, är själv mycket kluven till om Svenska kyrkan ska behålla vigselrätten eller inte:

- På ett sätt kännar man att det vore enklare om vi inte har den, det blir som i många länder i Europa. Men jag hoppas nog mest på att vigselrätten blir kvar, säger Monica Ivarsson. 

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".