Tidigt på söndagsmorgonen gav sig de första åkarna iväg i från Skarholmen.

Tusentals åkte Vikingarännet

I fint väder och på fina isar så var det flera åkare än på länge som åkte skridskoloppet Vikingarännet mellan Uppsala och Stockholm i går. Över 3 000 åkte det åtta mil långa skridskoloppet.

En av alla åkare var veteranen Bengt-Olof Blomqvist, som varit med alla gånger loppet arrangerats.

– Det känns spännande och ser ut att vara en fin bana i år. Förutsättningar verkar jättefina i år. Jag hoppas vara framme på fyra timmar, sade han före start.

För arrangören Anders Tysk var det i år en skön väderrevansch efter att Vikingarännet förra året ställdes in på grund av för milt väder.

– Det är jättekul att så många kom. Vi hade ideala förhållanden med lätt medvind och det var soligt väder dagen innan som gjorde att många anmälde sig. Det är sånt som vi behöver. I tre-fyra år har vi kämpat och klarat oss nätt och jämnt, men nu har vi en stabil ekonomisk grund att stå på. Det känns fantastiskt roligt, säger Anders Tysk.

Johan Håmås från Jönköping vann herrklassen på 2 timmar och 40 minuter. Damklassen vanns av Karolin Palmertz Cerne från Spånga på 2 timmar och 55 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".