Liga kan länsa ditt konto

En liga som ägnat sig åt en ny form av bedrägerier har de senaste månaderna härjat i Uppsala. Polisen utreder just nu 18 kontokorts-bedrägerier som ligan misstänks för.

I flera av fallen har personal på restauranger i Uppsala varit inblandad, säger Kaj Hahne på bedrägeriroteln i Stockholm där bedrägerierna utreds:

– Innehavaren lämnar ifrån sig kortet, vanligen i restaurangmiljö, kortet försvinner ut sikte några ögonblick, under tiden tar man fram en mobilkamera och fotograferar fram- och baksida, klick-klick, då har man allt som behövs. Man har kortnumret på framsidan och man har den så kallade CVV-koden på baksidan, säger Kaj Hahne.

Ofta har det gått till så att den restauranganställde i Uppsala som fotograferat kontouppgifterna, sen mms:ar uppgifterna till en annan ligamedlem som sitter på ett internetkafé i Stockholm. Den personen öppnar ett spelkonto i kontoinnehavarens namn, och spelar sedan poker mot ytterligare någon ligamedlem och ser till att förlora pengarna på kontot till den ligamedlemmen. Kontoinnehavarens konto kan mycket snabbt vara tömt.

– När han får tillbaka kortet och skriver på notan, så några minuter senare kanske det inte finns några pengar alls kvar på hans konto, säger Kaj Hahne.

– Vi har haft fall där folk varit på semester och så ska de betala hotellet en stund senare och då går det inte, då är det tomt på kontot.

Stockholmspolisen utreder 18 bedrägerier av det här slaget, och av dem har 12 eller 13 fått sina kortuppgifter kopierade just i Uppsala. Många av dem på restauranger, men i något fall också i butiker. Totalt handlar det om ungefär två miljoner kronor som försvunnit. Men polisen tror att mörkertalet är stort och att många fler bedrägerier har skett runtom i landet med den nya metoden.

Har ni nån aning om vilka som ligger bakom bedrägerierna?

– Vi kan spåra pengar givetvis. Exakt vilka det är kan jag inte gå ut med nu, men självfallet kan vi ta reda på det här personerna utan större svårigheter, säger Kaj Hahne.

Tror du att ni kommer att få tag på dem?

– Ja, det tror jag.

Hur ska man skydda sig mot den här typen av bedrägerier?

– Svensk Handel säger att man inte ska skrapa bort CVV-koden, de tre sista siffrorna på baksidan av kortet. Men de siffrorna har ingen annan än den rättmätige innehavaren med att göra. Så dölj CVV-koden på ett eller annat sätt, eller lämna aldrig ifrån dig kortet, det är mitt råd, säger Kaj Hahne.

– Om du ska betala på restaurang och kyparen vill gå iväg med kortet, så kräv att få gå med, så är det i de flesta andra länder, avslutar Kaj Hahne, kriminalinspektör på bedrägeriroteln i Stockholm.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".