Sofia Lindblad tillsammans med andra bortlottade studenter

Unik rättegång

Under måndagen pågick en unik rättegång i Uppsala tingsrätt. Den handlar om 44 kvinnor som anser sig blivit diskriminerade av SLU i Uppsala.

Kvinnorna hade alla högsta betyg från sin folkhögskoleutbildning när de sökte veterinärutbildningen för några år sedan. Men samtliga åtta platser i den kvoten gick till män.

SLU använde sig av en viktad lottning vid antagningen. Enligt kvinnornas företrädare från organisationen Centrum för rättvisa innebar det i praktiken att en manlig sökande hade 38 gånger så stor chans att komma in, jämfört med en kvinnlig sökande.

SLU använde sig av den viktade lottningen för att väga upp veterinärutbildningens kvinnodominans.

En av de som inte kom in är Sofia Lindblad.

- Det känns ju fruktansvärt tråkigt att jag inte kommer att kunna bli veterinär. Jag tycker att det är absurt att det kan gå till så här i Sverige 2009, att de tycker att det är jämställt att killarna får en så otroligt mycket större chans att komma in, säger hon.

SLU-fallet blir det första när en domstol ska avgöra vad som gäller när de som gynnas respektive missgynnas har lika meriter. Tidigare har JämO kommit fram till att antagningen stred mot såväl svensk som europeisk lag.

Men enligt justitiekanslern JK, som företräder SLU och staten gentemot kvinnorna, strider antagningsförfarandet inte mot lagen.

Karin Annikas Persson är hovrättsassesor hos JK.

- Den här metoden har inte inneburit något missgynnande, och även om den skulle ha gjort det ha varit tillåtet. Det finns en undantagsregel i lagen som säger att man får särbehandla ett kön som är underrepresenterat. Vi menar att samhällets intresse, i form av en jämnare könsfördelning, är större än individens i det här fallet, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se


   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista