Oppositionen satsar på valseger

Oppositionen samlar sig

Akademiska sjukhuset, primärvård och folkhälsa var några av käpphästarna när oppositionen i landstinget på måndagen  presenterade hur de ska vinna landstingsvalet 2010.

Att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går till val tillsammans är en läxa som partierna lärde sig efter förlusten 2006. Johan Edstav är landstingsråd för Miljöpartiet:
- Vi gjorde inte den här typen av presentation förra gången. Vi gick till val som separata partier och det vart en otydlighet för medborgarna vad vi skulle presentera efter valet, säger han.

De rödgröna sätter fokus på förbättringar inom såväl det förebyggande folkhälsoarbetet som kollektivtrafiken. Personalpolitiken ska bli öppnare, här talas det till exempel om full insyn när det ska skrivas anställningsavtal för högre chefer.

Landstingets flaggskepp, Akademiska sjukhuset, står inför tuffa besparingsåtgärder. Samtidigt har flera landsting, som i dag köper specialistvård i Uppsala, aviserat att man kanske kommer handla den vården på annat håll framöver. Lösningen på de problemen stavas dialog, enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg.
- Vi måste hela tiden förklara oss, köra med öppenhet och lyssna till dem och deras synpunkter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".