Läkare skriver ut narkotika

Oseriösa läkare skriver ut recept med mediciner som är narkotikaklassade. Det säger man nu både på Uppsalapolisen och på Akademiska Sjukhuset.
Den illegala handeln med Subutex, en medicin som framgångsrikt använts för avvänjning av opiatmissbruk, ökar i Uppsala. Alla legitimerade läkare har rätt att skriva ut medicin, men narkotikaklassade mediciner, som till exempel Subutex, kontrolleras hårdare än andra genom att recepten dokumenteras extra noga på Apoteket. Trots det misstänker alltså polisen att en stor del av det Subutex som finns på den illegala marknaden skrivs ut från oseriösa läkarkliniker, och i Uppsala har den illegala spridningen av Subutex ökat kraftig. Subutex är en effektiv medicin för behandling av opiatmissbrukare. På beroendekliniken vid Akademiska Sjukhuset började man för några år sedan ett framgångsrikt behandlingsprogram. Där bekräftar man misstanken att en stor del av Subutexet som återfinns på svarta marknaden kan ha läckt från sjukvården, men tror inte att det kommer från dem. I deras program behandlas just nu ett fyrtiotal patienter, och kontrollen är hård. Det säger Sofia Martinsson-Persson, sjuksköterska på kliniken. - När patienten börjar här så kommer patienten sjudagar i veckan och intar sin medicin under uppsikt av läkare, säger hon. John Söderholm arbetar vid polisens Ungdoms- och Gatulangningsgrupp och han har stort förtroende för beroendekliniken och tror att medlet kommer ut på marknaden via andra läkare. Men någon särskild kontroll av läkare gör polisen inte. - Problemet är att vi inte vet vilka det är, vi kan bara konstatera att det förekommer en hel del på den svarta marknaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".