Plan om Ärna inlämnad

På måndagen lämnade Luftstridsskolan i Uppsala in sitt förslag  om hur en avveckling av flygplatsen på Ärna kan se ut.

Enligt dom riktlinjer som ÖB tidigare kom med rörande avvecklingen så är det år 2010, alltså nästa år som gäller. I planen skriver Luftstridsskolan att i första hand man vill att avvecklingen sker sista december nästa år, men också datumet sista juni finns med som ett ytterligare förslag. I vilket fall kommer driften att upphöra sex månader innan.

Framförallt framhåller Luftstridskolan problematiken kring olika avtal när det gäller avvecklingen, bland annat gäller hyresavtalet till 2012 och också avtalet med Akademiska sjukhuset rörande intensivvårdshelikoptern måste lösas på ett fungerande sätt.

På flygplatsen arbetar idag 18 försvarsanställda, i första hand officerare, som förmodlingen kommer att omplaceras om flygplatsen läggs ner. Svårare blir det enligt försvaret att lösa frågan med de ungefär lika många räddningsmän på flygplatsen som är anställda av en firma. Det avtalet går ut i år, och lyckas man inte lösa ett nytt kort avtal, kan det blir så att man stänga redan i år. Men hur troligt det är vill Mats Gyllander, informationschef på Garnisonen, inte spekulera i.

När gäller ett eventuellt överlämnande till Uppsala Air, som vill driva en civil flygplats på Ärna, så skriver Försvarsmakten att ett överlämnande sker till Fortifikationsverket som sedan i så fall överlämnar flygplatsen till Uppsala Air.

Planen har nu lämnats till Försvarsmakten och senare i vår ska riksdagen ta ställning förslaget om en bantning av försvaret.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".