Chip och pin är det säkraste

Mobil kortläsare lösning

Fler bärbara kortläsare på restaurangerna skulle kunna minska kortbedrägerierna, det säger Clemens Wanschura från Sveriges hotell och restaurangers branschorganisation.

Tidigare i Upplandsnytt kunde vi berätta om hur en liga misstänkts ha svindlat personer på pengar när kontokorten var iväglämnade för betalning på bland annat restauranger.

Karin i Uppsala tycker att hon borde var mer uppmärksam när hon lämnar i från sig kortet:

- Jag tänker på det ibland men sen är jag kanske lite naiv och tänker att det är Sverige och det är säkrare än vad jag skulle tänka om jag var utomlands.

- Man har inte tänkt på det när man lämnar ifrån sig på restaurang, det är mer att man skyddar sin kod, säger Madelen Härgestam.

Enligt polisen ska ligan ha fotat kortnummer och koden på baksidan och sedan tömt kontot.

Clemens Wanschura från Sveriges hotell och restaurangers branschorganisation säger att en lösning är de bärbara kortterminaler med chipläsning och pinkod som numera finns, på vissa ställen:

- Men de är inte så många, och det beror på att det har tagit tid att få fram de tekniska lösningarna. Vi som organisation var ute för ett par år sedan och kritiserade bankernas långsamma arbete på det här området.

Hur stort är intresset från restaurangerna?

- Det är stort, men det finns fortfarande en del tekniska problem, säger Clemens Wanschura.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".