Eva Karlsson Berg, vd för Stora Enso i Skutskär och Elisabet Salander Björklund, medlem i koncernledningen för Stora Enso. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Skutskär

Vill kunna permittera

På Stora Enso i Skutskär skulle ledningen i vilja ha möjligheten att  den nuvarande lågkonjunkturen permittera medarbetare med statlig hjälp.

Det Eva Karlsson Berg skulle vilja göra är att låta personal till exempel utbilda sig när företaget inte har så mycket att göra. Och detta skulle bekostat av både företaget och staten.

Men statsminster Fredrik Reinfeldt som var på besök på Stora Ensos massafabrik i Skutskär på måndagen är inte särskilt förtjust i den tanken.

– Det är väldigt många som ropar efter skattebetalarnas pengar just nu. Jag tycker inte vi ska använda det dem till kostnader som finns i företagen. Dessutom vinstrika företag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men Elisabet Salander Björklund, som sitter med i Stora Ensos koncernledning, jämför med Finland där företaget just nu förhandlar om att permittera personal - och där tillåts tillfälliga avbrott i arbetet, säger hon.

– I Finland för vi förhandlingar om att permittera 5 000 av 9 000 anställda. Om vi skulle behöva göra något liknande i Sverige skulle vi behöva varsla folk om uppsägning och det känns fel om vi tror att detta bara är en tillfällig nedgång, säger Elisabet Salander Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".