Foto: Annika Ilmoni

Bostadsmarknad oviss

Förra veckans räntesänkning har lett till spekulationer kring Uppsalas framtida bostadsmarknad.

Mäklarbyråerna i staden målar upp en positiv bild medan forskare varnar för att ha en alltför optimistisk framtidssyn.

Det är visning av en lägenhet i centrala Uppsala och besökarna funderar en del på det ekonomiska läget.

- Man är självklart osäker på marknaden men som jag förstår det så har det varit nere ett tag men att det är på väg upp igen framåt sommaren. Det känns som att det börjar bli läge att titta på en lägenhet igen, säger Joel Blom som är där och tittar.

Hur tänker du kring att köpa lägenhet i nuläget?

- Det är lite oklart. Det sägs att bostadsmarknaden har gått igång lite så vi får se om det blir priskrig eller hur det blir, säger Peter Punzis, en annan spekulant på visningsobjektet.

När Upplandsnytt pratar med fyra stora mäklarföretag i Uppsala målar de alla upp en tämligen ljus framtidsbild. Man upplever att köparna inte är lika skeptiska som innan årsskiftet och att det är fler besökare på visningarna.Fastighetsmäklaren Linda Lantto tycker också att det är skillnad sedan innan årsskiftet.

- Det känns helt enkelt som om det har vänt så vi tror ju att det kommer att rulla på. Vi upplevde i höstas att det var lite trögt men nu känns det som att läget har stabiliserats. Många var ju osäkra i höstas men om man har bestämt sig för att flytta så slår man ju till till slut.

Men alla är inte lika entusiastiska som Linda Lantto och hennes kollegor. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH, tycker att man ska väga in fler aspekter när man spekulerar om framtidens bostadsmarknad. Han ser en tillfällig uppgång men menar att den inte kommer att bli långvarig.

- Tyvärr så tror jag att vi kommer att få se efterverkningar av den reala krisen, att företag måste avskeda folk. Det har en större betydelse än att vi har en låg ränta.

Så vad säger du om mäklarnas positiva framtidssyn?

- På kort sikt så har de säkert rätt, jag kan tänka mig att det under våren kommer att se positivt ut men sedan tror jag att vi får en andra våg. Varslen kommer att slå igenom även i tjänstesektorn och när det närmar sig Stockholm och Uppsala så kommer vi att få problem igen på bostadsmarknaden, Det är faktiskt så att tillväxt, sysselsättning och arbetslöshet är de faktorer som styr bostädernas priser mest, säger Stellan Lundström.

Annika Ilmoni

annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".