Debatt om garnison

Allt mer talar nu för att det verkligen blir en nedläggning av flygplatsområdet på Ärna senast 2010. Försvarsmakten, som föreslagit en nedläggning, får själv fatta beslut i frågan, utan medgivande från regeringen.

Det framgår av Försvarsmaktens eget underlag som Upplandsnytt tagit del av och försvarsminister Sten Tolgfors gav samma besked på en pressträff på tisdagen.

Detta upprör kristdemokraten och rikdsgsledamoten från uppsala län, Mikael Oscarsson, som själv ska debattera frågan med försvarsministern i riksdagen på torsdagskvällen.

- Försvarsministern ägnar sig åt en lek med orden. Genomförs förslaget om att lägga ned flera delverksamheter på Ärna, ja då finns det inget annat möjligt beslut att fatta om två år än att lägga ned hela garnisonen, säger Mikael Oscarsson. 

Vad gäller en nedläggning av flygplatsområdet, och andra delverksamheter på Ärna, är det Försvarsmakten som på egen hand får fatta beslut. Det var försvarsministerns besked på tisdagens pressträff.

Och med tanke på att det är Försvarsmakten som föreslagit en nedläggning, talar allt mer för att förslaget också blir verklighet senast 2010

Micael Oscarsson befarar att planerna på att lägga ner flera delverksamheter på Ärna är början på slutet för hela Uppsala garnison.

- Man ska lägga ned flygplatsen och flytta över väldigt många av sina uppgifter till Enköping. Det betyder att uppemot 70 procent av personalen inte kommer att finnas kvar.

Enligt Micael Oscarsson är det då bara delar av staben och försvarshälsan som blir kvar på Ärna. Vilket i praktiken innebär en nedläggning och som det därmed borde beslutas om på regeringsnivå, enligt honom.

På torsdagskvällen äger en interpellationsdebatt rum i rikdsdagen, mellan Oscarsson och försvarsminister Sten Tolgfors.

- Lägger vi ner verksamheten i Uppsala så kan vi aldrig bygga upp den igen. Därför hoppas jag på eftertänksamhet från försvarsministern, säger Mikael Oscarsson.

Ser det inte ganska mörkt ut att rädda flygplatsområdet?

- Jo, på ett sätt, men samtidigt så finns det ju flera som är ute på samma sätt som jag. Det finns ju partiledare i alliansen som har sagt att vi måste återupprätta försvaret av Stockholm och det är precis det jag argumenterar för. Och utan Uppsala så går det här förlorat.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".