Studenten Karl Siebling tror att press ligger bakom fusket.

Studentfusket ökar

Antalet fall med fusk på Uppsala universitet som slutar med att studenten stängs av från undervisningen har fördubblats på bara ett år.

Det visar siffror som Upplandsnytt tagit del av. Det vanligaste fallet av fusk är plagiat och universitetsjuristen Magnus Hallberg säger att beteendet har förändrats den senaste tiden:

-Det beror på att genomsnittet av de ärenden som har hamnat hos disciplinnämnden har varit allvarligare än de ärenden somkom in 2007, säger Magnus Hallberg.

Hur ser ni på det?

- Det är ju klart att om det är så att det genomsnittligt sett är grövre fall som kommer in till nämnden så är det ju allvarligt.

Förra året stängdes 17 studenter av från undervisningen efter att de fuskat med arbeten. Året innan var det endast nio stycken. Samtidigt har antalet studenter som fått en varning efter mildare fall av fusk minskat med hälften, från 19 till nio.

Det här menar Magnus Hallberg kan bero på att de väljer att fuska nu gör det fullt ut, det vill säga de sträcker sig så långt som till att kopiera ett helt arbete eller en större del av någon annans text.

I motsats till andra lärosäten i landet så har Uppsala universitet tidigare haft betydligt fler varningar än avstängningar. Men i och med förra årets nya siffror så har Uppsala nu vänt på statistiken så att man hamnat på samma fördelning mellan avstängningar och varningar som andra platser i landet.

På frågan om disciplinnämnden här blivit hårdare i sin bedömning svarar Magnus Hallberg så här:

- Det är ingen medveten skärpning av praxis utan det beror på den typen av ärenden som kommit in.

Vid studentbiblioteket i Uppsala träffar vi Karl Siebing som pluggar freds- och konfliktskunskap:

- Jag tror det är mycket press på studenter. Många gånger så tror jag att institutioner, handledare och kursledare sätter för mycket press på studenterna att klara av saker och ting. Och dessutom så ska man klara av att vara engagerad i så många andra delar av studentlivet också, säger Karl Siebing.

Sofia Lindström som pluggar på juristprogrammet tror gränsdragningen är svår:

- Det vi skriver är ofta ganska budnet av litteratur och då kan gränsen vara ganska fin mellan vad som är att referera till en källa och vad som är att plagiera eller använda en text på ett sätt som inte är okej, säger Sofia Lindström.

Har du någonsin frestats att fuska?

- Nej, det är för lätt att bli upptäckt.

Alexander Gagliano i samarbete
med Sveriges Radio Östergötland
alexander.gagliano@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".