Norgren stoppas i VM

Skidåkaren Britta Norgren, som tidigare tävlat för Bälinge, har stoppats från att tävla i Skid-VM i tjeckiska Liberec, på grund av förhöjda blodvärden.

Testet gjordes i går kväll. Enligt landslaget beror de förhöjda värdena inte på något fusk, utan på magsjuka. Hon stoppas nu från tävlande i fem dagar och missar de två första loppen:

- Det känns jättetrist, jag har drömt om det här vm:et ett tag och har jobbat väldigt hårt för att komma hit. Allt har känts väldigt bra, och så när jag blev magsjuk kändes ju bara det jättetrist.

Känner du att det finns dopningsmisstankar?

- Det hoppas jag verkligen inte! Det kanske sitter någon hemma och tänker så, men från Internationella skidförbundet och WADA finns det ingenting. De ser att jag är uttorkad, och de tycker det är jättetråkigt, men dom måste ju följa reglerna, säger Britta Norgren.

Landslagsläkaren Magnus Dyborn säger att det som skett är olyckligt.

- Man känner Britta sedan tidigare via blodprovstagningar sedan tidigare och ser att det här är en konsekvens av en maginfektion.

Så det finns inga tankar om fusk i nuläget?

- Nej, Internationella skidförbundet var väldigt tydliga med det, när de kommunicerade det här. De säger att de ser på de andra proverna att det här är en del av ett medicinskt tillstånd, alltså en maginfektion.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".