1 av 2
2 av 2
enköping

Kritik mot akutstängning

Enköpingsbor och kommunledningen i Enköping protesterar mot landstingsförslaget att stänga nattakuten i Enköping. Enköpingsbon Karina Eriksson ser mycket allvarligt på att stänga akuten. Vad tycker du? Skriv här!

-Jag tycker liksom akuten, den ska behövas - den ska liksom va öppen dygnet runt. Det är ju inte småkrämpor utan kanske dödskrämpor som gäller. Det tar ju ändå trekvart till Uppsala, det blir ju jättesvårt, säger Karina Eriksson.

-Det är ju viktigt för enköpingsborna att kunna känna tryggheten av att man har en akutmottagning i sin egen hemkommun. Jag tycker det är en klar försämring om landstinget lägger ned, säger kommunalrådet Åke Hedén (C).

I går presenterade landstingsledningen sina planer på att stänga akuten i Enköping nattetid. Om förslaget blir verklighet så får Enköpingsborna åka 4,5 mil till Uppsala. Akutsjuksköterskan Lotta Ekblom ser mycket allvarligt på att stänga akuten.

-Nu finns det ju inte tillräckligt med ambulanser. Då måste man ju bygga ut ambulanssjukvården först innan man genomför det här. 

Enligt Lotta Ekblom så kan ambulanser behandla patienterna lika bra som akuten men det saknas ambulanser.

-Det kan ju faktiskt komma flera akuta hjärtan här på natten samtidigt. Det är inte ovanligt att det gör det. Ska då alla tre åka till Uppsala då har man förbrukat ambulanserna i Enköping redan. Det kommer inte bli lätt.

Landstingsrådet Erik Weiman (M) ser bara positivt på förslaget. De äldre och multisjuka som är dom som oftast behöver få vår akut dom kommer att få bättre vård. De kommer att läggas in direkt på en vårdavdelning på lasarettet och slipper att besöka akuten.

Har ni tillräckligt många ambulanser för att klara den här förändringen?

-Det har vi, säger Erik Weiman.

Enligt sjuksköterskor på akuten så finns det inte tillräckligt många ambulanser för att klara transporter till Uppsala.

-Det är en uppgift som jag inte har hört. Jag kan i alla fall säga att jag är säker på att vi har en bra organisation för att klara de akuta fall som kan inträffa.

Malin Bennet Klarin
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".