Skattesmäll för Uppsalaföretagare

En Uppsalaföretagare ska betala tillbaka 3 miljoner kronor i skatt. Detta efter misstankar om att företagaren systematiskt undanhållit pengar från beskattning, bland annat via ett bolag i Gibraltar.
Företagaren har haft eget företag för ekonomisk rådgivning men även haft uppdrag som revisor. Och skattemyndigheten ser nu mycket allvarligt på misstankarna mot mannen. - Det är ju stora belopp som har hållits utanför bokföringen. Vi kommer att göra en brottsanmälan på det här till åklagarmyndigheten, säger Kent Hedin, utredare på skattemyndigheten. Mannen har varit verksam i flera olika branscher, och de aktuella pengarna kommer i huvudsak från maskin- och skrothandel under åren 1997-99. Mannen misstänks ha plockat ut 3,6 miljoner som han undanhållit från beskattning. Den sammanlagda skatten på de 3,6 miljonerna blir med alla strafftillägg och räntor hela 2,8 miljoner, som mannen nu alltså krävs på av skattemyndigheten. Två av mannens företag i Uppsala är inblandade i affärerna. Bland annat hans företag för ekonomisk rådgivning och dessutom ett bolag som han haft i Gibraltar. Mannen själv säger till Upplandsnytt att han är oskyldig och att han är förföljd av myndigheterna. Han hävdar att delar av de 3,6 miljonerna varit kostnader som han haft till en företagare i Södertälje. Han har visat kvittenser till skattemyndigheten på utbetalningarna, men en teknisk analys har visat att någon har förfalskat Södertäljeföretagarens namnteckning. Skattemyndighetens slutsats är att några utbetalningar aldrig skett. På skattemyndigheten tycker man att misstankarna mot företagaren är moraliskt än allvarligare med tanke på att företagaren själv haft uppdrag både som juridiskt ombud i en rad tvistemål i Uppsala tingsrätt och som revisor i föreningar. - Han är ju inte en auktoriserad eller godkänd revisor, men han hjälper många småföretagare både med bokföring och som juridiskt ombud. Man tycker att man borde kunna ställa större krav på vad som ska bokföras i sådana sammanhang, säger Kent Hedin. Företagaren har överklagat taxeringsbeslutet till länsrätten. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".