Hårda tider väntar Tierp

Bland de anställda på Atlas Copco i Tierp har nu oron väckts igen efter varslet i förra veckan på 80 personer, och att alla ska få nytt jobb i Tierpsområdet kommer blir svårt enligt Arbetsförmedlingen.

I december förra året varslades 80 personer från Atlas Copcp, och efter förhandlingar fick då 68 personer till slut gå. I morgon, torsdag, börjar förhandlingarna om det senaste varslet på 80 personer.

Mattias Björkholm jobbar på tillverkningen och säger att det är mycket prat om framtiden:

- Många är oroliga, man vet inte alls vilka som kommer att bli uppsagda och hur många det blir, så det är ganska oroligt. Det är klart att man är orolig för sin egen del också.

Om du skulle få gå, vad tror du om chansen att få nytt jobb?

- Det är ju nergång överallt, så det blir nog ganska svårt att få ett nytt jobb på en gång. Är man tvungen att ubilda sig är det ekonomi och sånt i det, säger Mattias Björkholm.

Gun-Britt Karlsson, som arbetar på monteringen, säger att det skulle bli hårt om hon blev arbetslös:

- Det blir ju jättekämpigt, både jag och min sambo, jobbar här, och jag har ingen aning om vad jag ska hitta på och göra i så fall.

På Arbetsförmedlingen i Tierp förbereder man sig nu för de som kommer att få gå i den här vändan, och arbetet har påbörjats med de 68 personer som sas upp tidigare.

Två jobbcoadjer har anställts och samarbete pågår med Atlas Copco men Lars Ireneus, chef på Arbetsförmedlingen, tror att det blir tufft den här gången:

- Det här varslet lär man inte kunna svälja på Tierps arbetsmarknad, det tror jag inte.

Norduppland och Gävle då?

- Det tror jag inte heller, inte den här gången, inte på så kort sikt. Ska man man föredra något så är det väl söderut det går. Men det finns jobb i Norge, dit kanske några kan sticka ett halvår eller så, tills det vänder.

Vilken typ av jobb kan det handla om om man vill omskola sig?

- Som vi jobbar nu med, inom fordon, lastbilsförare, bussförare, servicesektorn har vi lite utbildningar inom. Men sen att vidareutbilda sig inom det yrke man kan, den möjligheten tänker jag också presentera, säger Lars Irreneus, chef på Arbetsförmedlingen i Tierp.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".