Stopp för cancerkoll

Uppemot 1500 kvinnor i Uppsala län kommer de närmaste månaderna inte att kunna kontrolleras för bröstcancer som planerat. Det upprör Märta Jansén Håkansson i Uppsala läns Bröstcancerförening.

Detta efter att mammografienheten på Samariterhemmet i Uppsala fått problem med ett nytt datasystem som skulle varit i full bruk för några veckor sedan. Märta Jansén Håkansson är ordförande i Uppsala läns Bröstcancerförening:

- Det är bedrövligt. Än en gång blir det längre tid mellan screeningtillfällena för kvinnorna. Det är inte bra, det är redan försenat, säger Märta Jansén Håkansson.

Vid årsskiftet flyttade mammografin till Samariterhemmet i Uppsala. Meningen var att allt skulle ha varit igång i början av februari, men det nya digitala systemet för bildhantering, som också ska ta hand om själva kallelserna av kvinnor till den rutinmässiga screeningen, har fått problem. Företaget som gjort systemet har nämligen inte levererat den modul i systemet som ska sköta kallelserna. Den senaste screeningen som överhuvudtaget gjordes i Uppsala var före jul, innan flytten till Samariterhemmet.

I och med de problem som enheten nu fått med det nya systemet så kommer inte en enda av Uppsala läns kvinnor som skulle kallats under våren att kunna kontrolleras för bröstcancer förrän tidigast den sjätte april. Det innebär att just den här verksamheten står stilla i drygt tre månader. Uppemot 1500 kvinnor drabbas av förseningen:

- Det är hemskt. Jag saknar nästan ord, för jag tycker det är bedrövligt. Alla har rätt att få den här screeningen så att bröstcancer upptäcks i tid, eller så att man kan se att det inte var något, säger Märta Jansén Håkansson.

Per Liss är verksamhetschef på bild- och funktionsmedicinskt centrum:

- Ja, det är olyckligt, och det är inte meningen och inte planerat. Men tyvärr har den här förseningen av bild- och kallelsemodulen fått de här konsekvenserna, säger Per Liss.

Kunde man inte ha planerat för att det skulle bli strul med det här?

- Alltid när man inför digitala system så önskar man att det ska fungera. Det är möjligt att man skulle kunnat göra något ytterligare. Men den leverantör som har levererat det här systemet har ju gjort allt de kan. Ändå har vi fått de här problemen, säger han.

De kvinnor som remitteras till mammografin efter besök hos husläkare, där läkaren upptäckt något som skulle kunna vara bröstcancer, genomgår en så kallad klinisk mammografi. Så de kommer inte att drabbas av den här förseningen, säger Per Liss.

Men de andra kvinnorna, där meningen med screeningen är just att upptäcka bröstcancer i tid kan komma att få en försenad diagnos på grund av det som nu hänt:

- I värsta fall så kan det bli så att en kvinna som vi skulle upptäckt bröstcancer på två månader tidigare då kommer att upptäckas två månader senare. Det kan ju då i behandling få en effekt, vilket är mycket beklagansvärt förstås, säger Per Liss.

Alexander Gagliano
alexander.galiano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".