Mobilt ingen succé

Projektet med mobila förskolebussar har diskuterats och planerats de senaste månaderna i Uppsala kommun.

Tanken var att bussarna skulle lösa problemet med den platsbrist på förskolorna som råder i centrala Uppsala men resultatet har inte blivit som det var tänkt från början.
- Vi har haft informationsmöte för föräldrar från Höganäs, Botulvs och Ringarens förskola, berättar Majvor Svensson som är förskolechef för Höganäs och Öfre Slotts förskola.

Och hur var uppslutningen bland föräldrarna?

- Det var ingen jätteuppslutning kan jag säga. Vi var cirka tio stycken.

Vad tror du att det här svala intresset beror på?

- Jag tror att föräldrarna väntar in varandra lite grann och hör med varandra om de andra ska vara med.

Det finns sammanlagt 66 platser i bussarna att fylla och i dagsläget så är det mellan 15 och 20 barn som är anmälda. Om man inte lyckas med målet så får Uppsala kommun svårt att skaffa fram tillräckligt många förskoleplatser för att uppfylla det lagen kräver, alltså att alla ska bli erbjudna en plats inom rimligt avstånd från sina hem. Göran Hedefalk, uppdragsstrateg vid barn- och ungdomsenheten på Uppsala kommun, medger att projektet inte har fått den genomslagskraft som det var tänkt från början.

- Vår förhoppning och tanke var att tillräckligt många föräldrar skulle tycka att det här var en bra och pedagogisk idé att ha sina barn ute i naturen, säger Göran Hedefalk.

Men att intresset nu är svalare än vad ni tänkt, vad ger det för konsekvenser vad gäller antal förskoleplatser?

- Ja jag tycker att det är lite synd att intresset inte har visat sig vara så stort. Jag tror ändå att på sikt, när det här har varit igång ett tag, så kommer föräldrar att märka att det är en bra verksamhet.

Annika Ilmoni

annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".