Kräksjuka på servicehus

Den smittsamma och obehagliga vinterkräksjukan har slagit till på Nyby Servicehus i Uppsala. För att motverka vidare smittspridning bland de äldre kommer alla aktiviteter att hållas stängda i minst en vecka.

Irja Gudmundsson är enhetschef på Nyby Servicehus:

- Många av de som bor här har hemtjänst och vi har nu upptäckt att en del av våra kunder har insjuknat i vinterkräksjukan. I går hade cirka 11 personer som var sjuka, som vi känner till.

Omkring hundra lägenheter är kopplade till Nyby Servicehus och långt i från alla har hemtjänst. Därmed är det svårt att veta exakt hur många som har smittats. Därför har ledningen för Servicehemmet bestämt sig för att ta det säkra före det osäkra.

- Då har vi tagit beslutet att alla aktiviteter kommer att hållas stängda under ungefär en veckas tid.  Vår restaurang kommer att ha öppet, men man får inte komma hit och äta, utan i stället beställa och hämta matlådor. Det har vi gjort för att förhindra smittspridning.

Är vinterkräksjukan farlig för äldre?

- Det kan den vara om du är väldigt gammal och kanske har andra sjukdomar. Då är vinterkräksjukan en tuff sjukdom, det är ju bland annat stor risk för uttorkning.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".