Landstinget varslar 260

Landstinget i Uppsala län ska varsla 260 årsarbetare om uppsägning, det meddelades strax före lunch i dag. Varslen slår både mot Akademiska sjukhuset och primärvården.
Här kan du höra längre intervjuer med bland annat landstingsråd och sjukhusdirektör, och dela med dig av dina åsikter:

- Det låter osannolikt att det ska vara på det viset på ett sjukhus där det känns som det är för låg bemanning redan nu, säger sjuksköterskan Eva Kjell.

Antalet anställda har det senaste året ökat kraftigt på Akademiska sjukhuset, trots att målsättningen varit den motsatta. Och de åtgärder som vidtogs i höstas, med avtalspensioner och restriktioner för att ta in vikarier, har inte hjälpt. Marie Beckman Suurküla är chef för Akademiska sjukhuset:
-  Jag har varit oerhört bekymrad under hela 2008 hur vi ska lyckas. Jag har gått till politikerna och sagt att det inte räcker. Jag känner mig väldigt missnöjd med att jag som ansvarig för den här organisationen att jag inte kunnat uppfylla mitt uppdrag som jag skulle, säger hon.

Motsvarande 200 heltidstjänster ska bort på Akademiska, och 60 inom primärvården, alltså vårdcentraler. Men även nu är målsättningen att klara personalminskningen på frivillig väg med t ex avtalspensioner.
- Det har inte nått den effekt vi ville, men vi fortsätter med den här frivilligheten, säger personaldirektören på landstinget Lotta Halling.

Även primärvården måste allltså spara, 60 tjänster, även där undantas läkare och även där är det oklart exakt vilka som drabbas. Inom primärvården handlar sparkravet framför allt om att beta av det kraftiga underskottet från 2006. Moderaten Erik Weiman är landstingsstyrelsens ordförande:
- Det vi gör nu är att skärpa upp det vi gjorde i höstas.

Socialdemokraten Börje Wennberg tycker att majoritetens sparbesked om Akademiska sjukhuset är nödvändig, och han stöder linjen med frivilliga avgångar:
- Jag tycker att om man kan hitta frivilliga uppgörelser så är det bra.

I dag kom också nya dystra prognoser från Sveriges kommuner och landsting när det gäller kommande skatteintäkter. Prognosen visar på en minskning i år för Uppsala läns landsting på 50 miljoner och för nästa år på 125 miljoner. Något som ger ytterligare allvar till dagens besparingsbesked.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".