Skatteintäkterna sjunker

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har idag kommit med en ny skatteprognos.

SKL beräknar att kommuernas skatteintäkter blir 5 miljarder kronor lägre i år och nära 11 miljarder kronor lägre nästa år än prognosen strax före jul visade.

För Uppsala kommuns del innebär detta att det beräknade överskott för 2009 på 109 miljoner i princip är utraderat berättar budgetchefen Torsten Skatt och utsikterna för 2010 ser ännu dystrare ut med ett skattebortfall på 151 miljoner kronor mer än senaste prognosen.

- Som det visar nu så kommer vi att tappa ytterligare 74 miljoner kronor 2009, jämfört med den senaste prognosen. Det innebär i princip att överskottet är uppätet.

Finns det anledning att titta även på årets budget, som ändå har reviderats en gång redan?

- Ja, i det läge som vi har hamnat i nu, så känns det som att de besparingar på 70 miljoner som vi gjorde inte var tillräckliga vi hade behövt ytterligare lite grann. Dels med tanke på att vi ska klara balanskravet om god ekonomisk hushållning även 2009 och att vi inte ska behöva så stora, kraftiga åtgärder åren därefter.

Om du blickar framåt, hur ser 2010 ut i dagsläget?  

- Vi får antagligen dra ned överskottsmålet, vi får göra ytterligare besparingar eller effektiviseringar och vi kanske även måste överväga utdebiteringsnivån.   

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".