Fler fortkörare fast på sjön

Kustbevakningen i Östersjön utanför Uppland sätter fast allt fler fortkörare på sjön. Sedan förra året har man haft en så kallad laserpistol liknande den polisen använder, vilket har gett resultat.
-Tidigare när vi uppskattade fart på båtar så kunde man inte vara lika exakt, säger inspektör Mikael Öström på Kustbevakningen. -Nu ser vi ju på knopen hur fort båtarna kör och det underlättar vår rapportering oerhört mycket. Förr drog vi ju av för att vara riktigt säker att inte rapportera för en alltför hög hastighet och då var det ju många som kom billigare undan. Den nya laserpistolen har förenklat kustbevakningens arbete men fortfarande är sannolikheten att åka fast inte speciellt stor eftersom det bara är fyra personer åt gången som patrullerar området från Hudiksvall till Öregrund. Trots det är hastighets- och nykterhetskontroller ett högprioriterat område under sommaren. Utanför bland annat Rullsand råder bitvis hastighetsbegränsning där patrulleras det mycket sommartid. Mikael Öström har ytterligare en förklaring till den ökade fortkörningen: -Båtar går ju fortare nu än vad de gjorde förr i tiden. Det är ju högre hastigheter idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".