Anne Eriksson

Nya vårdcentraler snart här

Om bara några dagar fattas beslutet som gör det fritt fram för privata vårdcentraler att etablera sig i Uppsala län. Vad tycker du? Dela med dig av dina åsikter här.

Alla privata vårdcentraler som uppfyller kraven från landstinget får då rätt att öppna verksamhet och konkurrera om patienterna. I startgroparna finns bl a Praktikertjänst som redan i höst kan vara i gång med nya vårdcentraler, säger bolagets regionchef Eva Reumark.
- Som det ser ut nu så blir det sannolikt en vårdcentral i Uppsala innerstad och en i Knivsta. Förhoppningsvis direkt efter sommaren, säger Eva Reumark.

De viktiga besluten inom landstinget duggar tätt nu. I går kom besked om varsel av 260 anställda, och på måndag tar landstingsfullmäktige beslutet om fria etableringar av vårdcentraler. I fortsättningen blir det patienten som styr, menar den borgerliga majoriteten som driver igenom förändringen, som innebär att vårdcentralerna får pengar för varje patient man har, och den vårdcentral som då inte lyckas tillräckligt bra med att locka patienter får dra ner på sin verksamhet eller lägga ner.

Så det är mycket som är osäkert nu för landstingets t f primärvårdschef Torun Hall. För tillfället försöker vårdcentralerna skaffa sig så många listade patienter som möjligt - i bakgrunden hotar risken för ytterligare uppsägningar av personal, förutom de 60 som ingick i gårdagens sparbesked:
- Om vi inte får så många listade som vi vill i den offentliga vården, då är det klart att vi måste anpassa oss, både personalmässigt och lokalmässigt, säger Torun Hall.

Men Torun Hall tror att konkurrensen kan vara nyttig även för landstingets egna vårdcentraler:
- Jag tror av vi måste vässa oss, så det är ingen nackdel, absolut inte.

En av de vårdcentraler som räknar med konkurrens är Flogsta vårdcentral i Uppsala. Det är Praktikertjänst som, förutom att öppna vårdcentraler i Uppsala city och i Knivsta, har talat om att etablera sig i Stenhagen och därmed konkurrera om samma patienter som Flogsta. Men vårdcentralschefen i Flogsta Anne Eriksson ser inte vårdcentralen som hotad:
- Flogsta vårdcentral är en stor, komplett vårdcentral som har all service och alla professioner som finns i primärvården, säger Anne Eriksson och fortsätter:
- Vi diskuterar det här mycket på vårdcentralen, men i nuläget är varken jag eller mina medarbetare särskilt oroliga.

Faktum är att Praktikertjänst börjar tveka om en etablering i Stenhagen. Bland annat därför att inga lämpliga lokaler har gått att få tag på hittills. Eva Reumark säger att Praktikertjänst också haft kontakt med läkare som är intresserade av att på andra orter i Uppsala län öppna privata vårdcentraler.

Men vad kan då en privat entreprenör erbjuda som inte landstinget redan har? Jo, kontinuitet, säger Eva Reumark:
- På många av våra vårdcentraler i Stockholm så är det samma läkare i dag som när vi startade upp för tio år sen. Och det är nåt som uppskattas av patienterna, säger Eva Reumark.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".