Oro efter skatteprognos

Det kommer krävas ytterligare besparingar i kommunerna i Uppsala län framöver.

Upplandsnytt berättade under torsdagen om de skatteprognoser som Sveriges Kommuner och Landsting skickade ut till samtliga kommuner. Göran Nilsson, moderat kommunalråd i Knivsta kommun, är inte överraskad över siffrorna men oroad för framtiden.
- Det var ju väntat med tanke på de rapporter som finns om den lågkonjunktur som både pågår och fördjupas. Vi vet ju att det drabbar kommunerna även om det blir med viss eftersläpning, säger Göran Nilsson

Det är nu finanskrisen slår till på allvar mot kommunerna. Knivsta kommun kan bli utan uppåt 18 miljoner kronor i skatteintäkter 2010 än vad man tidigare räknat med. Skatteprognoserna skickades ut igår och alla kommuner har ännu inte satt sig in i siffrorna och vad det kommer att betyda för 2009 och framåt. Men som Upplandsnytt rapporterade igår så kommer Uppsala kommuns skatteintäkter försämras ytterligare de kommande åren och att det budgetöverskott man beräknat kommer raderas ut helt. Ekonomichefen i Håbo kommun, Vipul Vitlani, har tittat på siffrorna och säger att kommunen förväntas bli utan 10 miljoner i skatteintäkter redan i år. Oavsett exakta siffror så kommer det krävas besparingar framöver säger Göran Nilsson, kommunalråd i Knivsta.
- Det är ju frågan om att se inom vilka områden vi kan få lägre kostnader. Samtidigt så vet vi ju att en stor del av våra kostnader är stöd till svaga grupper och sånna där det är mycket svårt att göra besparingar. Men det finns alltid effektiviseringsvinster att göra, säger Göran Nilsson.

Är du oroad för framtiden i Knivsta kommun?
- Visst är man oroad för den här utvecklingen. Helt klart.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".