Kommun ber om hjälp

Efter gårdagens besked om att skatteintäkterna beräknas minska ännu mer i år och nästa år vill Älvkarleby kommuns kommunalråd Lars Skytt nu att regeringen skjuter till mer pengar till kommunerna.

- Kommunala och landstingssektorn måste ju också få något stöd i den här situationen. Det hoppas jag regeringen förstår. Så säger Lars Skytt (S) i Älvkarleby kommun om det nya ekonomiska läget.

SKLs nya beräkningar som presenterades på torsdagen innebär att kommuernas skatteintäkter blir 5 miljarder kronor lägre i år och nära 11 miljarder kronor lägre nästa år än prognosen strax före jul visade.

För Uppsala kommuns del innebär detta att det beräknade överskott för 2009 på 109 miljoner i princip är utraderat berättar budgetchefen Torsten Skatt och utsikterna för 2010 ser ännu dystrare ut med ett skattebortfall på 151 miljoner kronor mer än senaste prognosen.

- Som det visar nu så kommer vi att tappa ytterligare 74 miljoner kronor 2009, jämfört med den senaste prognosen. Det innebär i princip att överskottet är uppätet.

Finns det anledning att titta även på årets budget, som ändå har reviderats en gång redan?

- Ja, i det läge som vi har hamnat i nu, så känns det som att de besparingar på 70 miljoner som vi gjorde inte var tillräckliga vi hade behövt ytterligare lite grann. Dels med tanke på att vi ska klara balanskravet om god ekonomisk hushållning även 2009 och att vi inte ska behöva så stora, kraftiga åtgärder åren därefter.

Om du blickar framåt, hur ser 2010 ut i dagsläget?  

- Vi får antagligen dra ned överskottsmålet, vi får göra ytterligare besparingar eller effektiviseringar och vi kanske även måste överväga utdebiteringsnivån.   

Även Enköpings kommun har tittat på sin prognos som kommer innebära ett underskott på 37 miljoner kronor 2009. Knivsta kommun kan bli utan uppåt 18 miljoner kronor i skatteintäkter 2010 än vad man tidigare räknat med. Ekonomichefen i Håbo kommun, Vipul Vitlani, har tittat på siffrorna och säger att kommunen förväntas bli utan 10 miljoner i skatteintäkter redan i år. Oavsett exakta siffror så kommer det krävas besparingar framöver säger Göran Nilsson, kommunalråd i Knivsta.


- Det är ju frågan om att se inom vilka områden vi kan få lägre kostnader. Samtidigt så vet vi ju att en stor del av våra kostnader är stöd till svaga grupper och sådana där det är mycket svårt att göra besparingar. Men det finns alltid effektiviseringsvinster att göra, säger Göran Nilsson. Visst är man oroad för den här utvecklingen. Helt klart.

I Älvkarleby vill man i dagsläget Älvkarleby kommun ha in besparingsförslag på samtliga områden, men barn- och äldreomsorg inte kommer drabbas på samma sätt som kultur och fritid enligt Lars Skytt.

- Där är det ju svårare för där har vi ju en lagstiftnings om bestämmer vad vi ska göra och vad vi måste göra och så vidare. Så där kan vi inte dra ner så mycket. Utan det är dom här verksamheterna som är icke lagstadgade, som är frivilliga för kommunen, och där är det ju sånna saker som idrottsplatser, kultur och fritid, men det är ju en liten del av kommunens budget egentligen och man kan ju inte ta bort det helt.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".